Laisvalaikis

Keli praktiški patarimai tobulai lazanijai

Lazaniją tikrai mėgsta ne tik Garfildas. Tai mėgstamas ir sotus patiekalas, kuriam retas gali atsispirti. Ir nieko nėra geriau už namuose keptą lazaniją, kuri dar garuojanti, tiesiai iš orkaitės patenka į jūsų lėkštę. Tačiau, tam kad lazanija pavyktų, reikia šiek tiek daugiau nei tiesiog sumesti ingredientus į indą. Kad ir koks atrodytų lengvas pasirinktas lazanija receptas, šių patarimų jums vis tiek prireiks.

Pasūdykite vandenį, kuriame virs lazanijos lakštai

Kaip ir su spagečiais ar kitais makaronais, jūs turite pasūdyti vandenį, kai verdate lazanijos lakštus. Nesvarbu, ar tuos lakštus sups pats skaniausias kada nors paruoštas mėsos ir padažo mišinys. Nesvarbu, koks dieviškai sūrus yra parmezano sūris. Jei nepasūdysite vandens, kuriame ruošiami lazanijos lakštai, jūsų lazanijos receptas yra pasmerktas nuo pat pradžių.

Ar žinote, kaip teisingai „surinkti“ lazaniją?

Jei kada nors skundėtės, jog lazanijos dugnas nuolat prilimpa prie kepimo formos, jog niekaip nepavyksta paskleisti mėsos įdaro nesustumiant bešamelio padažo į gumulus, tuomet greičiausiai kažką darote neteisingai.

Lazanijos „surinkimo“ formulė skamba taip: padažas, lakštai, įdaras ir pakartoti. Įdaras visada turėtų eiti tiesiai ant makaronų lakštų, nes jį lengviau tepti. Jei pirmiausia paskleisite padažą ant lakštų, įdarą bus labai sunku paskleisti. Ir dar vienas protingas patarimas: prieš pirmąjį lakštų sluoksnį visada patepkite šiek tiek padažo ant kepimo formos dugno, kad lazanija nepriliptų.

Lakštų virimo iššūkis

Kada virti lakštus, jog jie būtų paruošti kaip tik laiku ir būtų galima sluoksniuoti? Nepataikius su laiku jų negalima palikti puode, nes permirks ir ištiš, negalima ištraukti, nes sukibs į vientisą masę. Kas bandė, žino, jog tai nelengva dilema.

Tačiau sprendimas paprastesnis nei jums gali pasirodyti. Išvirus lakštams, nusausinkite juos ir sudėliokite po vieną ant aliejumi patepto kepimo popieriaus. Svarbiausia, jog jie nesiliestų vienas su kitu – taip bus išvengta sulipimo. Nėra skirtumo ar sluoksniuosite ką tik ištrauktus iš puodo karštus lakštus, ar jau šiek tiek pravėsusius. Tačiau šis patarimas gali sutaupyti nervų ir laiko.

Nuo kepimo formos priklauso lazanijos skonis

Stiklinė? Metalinė? Ar tikrai svarbu, kai reikia kepti lazaniją? Pasirodo taip! Ir specialistai teigia, jog lazanijai geriausia yra stiklinė kepimo forma.

Nors stiklas neįkaista taip greitai ir nepraleidžia šilumos, tačiau geriau paskirsto šilumą ir, be to, stiklas išlieka šiltas ilgiau, kai išimamas iš orkaitės. Metalinės kepimo formos, gali reaguoti su tokių ingredientų kaip pomidorų padažas rūgštingumu ir į maistą įnešti nepageidaujamą metalo prieskonį.

Jei pasirinksite kepti metalinėje kepimo formoje, geriausias pasirinkimas yra nerūdijantis plienas, kuris nereaguos kaip ketaus ar aliuminio formos.

Lazanija neturi būti vandeninga

Nieko nėra labiau nuviliančio, kaip drėgna, varvanti, formos neišlaikanti lazanija. Todėl gaminant lazaniją, įsitikinkite, jog nėra perteklinio vandens. Lazanijos lakštus dedant į formą gerai nuvarvinkite, galite net nusausinti rankšluosčiu, jog būtų tikrai sausi. Mėsos įdaras turi būti tirštas ir vientisas, o ne vandeningas. Bešamelio padažas lygiai taip pat – tirštas, tarsi riebi grietinė.

Dažnai lazaniją vandeninga paverčia tam tikri produktai, tokie kaip pomidorų gabaliukai ar grybai – kaisdami jie išskiria vandenį, todėl jei juos dedate neapdorotus tarp lazanijos sluoksnių, tikėtina, jog bus vandens. Išeitis – sudėti juos į mėsos įdarą, pakepinti, pakaitinti, kad vandenį išskirtų į padažą, o ne jau kepamoje lazanijoje.